DC: Slovensko - Portugalsko 2:1 po dramatickej zápletke vo štvorhre

16.09.2012 Celý región

Bratislava 15. septembra (TASR) - Slovenskí tenisti vedú po druhom dni stretnutia 2. kola play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára nad Portugalskom 2:1. Dôležitý druhý bod pre slovenské farby získali na tvrdom povrchu Premier v bratislavskom NTC v sobotňajšej štvorhre Filip Polášek, Michal Mertiňák, ktorí zdolali pár Joao Sousa, Gastao Elias za 3:11 h v štyroch setoch 7:5, 4:6, 7:6 (5) a 6:3.
V nedeľu dokončia súboj Slovákov s Portugalskom záverečné dvojhry, v prvom singli od 14.00 h proti sebe nastúpia jednotky oboch tímov Martin Kližan a Joao Sousa, po nich sa na dvorec dostanú Lukáš Lacko a Gastao Elias.
Sobotňajšia štvorhra priniesla vyrovnaný boj, v ktorom nemali skúsení domáci deblisti cestu za víťazstvom ľahkú. Rozdiel v rebríčkovom postavení aktérov zmazávali v prvej polovici duelu najmä stabilný servis a precízne returny Sousu a tak sa Polášek s Mertiňákom dostali k prvému brejkbalu až v závere úvodného setu. Za stavu 6:5 však tento moment pri podaní Eliasa znamenal hneď setbal a Slováci ho využili.
Súper však ani potom nepoľavil a hneď v úvode druhého dejstva mal portugalský pár dva brejkbaly pri servise Mertiňáka. Domáci túto hrozbu odvrátili, no za stavu 3:3 už Polášek o svoje podanie prišiel a Slováci prehrali set 4:6. Zápas sa "lámal" v treťom dejstve, opäť skromnom na brejkové možnosti. Domáci i hostia mali zhodne iba po jednej nevyužitej a set tak dospel do tajbrejku. V ňom rozhodla dvojchyba Eliasa za stavu 5:5 a Slováci nasledujúci setbal pri vlastnom podaní bezpečne premenili. Ďalšie pokračovanie drámy už Polášek s Mertiňákom nepripustili, keď vo štvrtom sete pretavili svoje skúsenosti do prevahy na dvorci a vyhrali ho 6:3.
Slovenskí daviscupoví reprezentanti majú portugalskému tímu čo odplácať, vlani v marci totiž prehrali v dueli 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davis Cupu na antuke v stredisku Cruz Quebrada neďaleko Lisabonu 1:4. O jediný bod sa vtedy postarali deblisti Michal Mertiňák s Filipom Poláškom. Dva portugalské body získal Rui Machado, ktorý zdolal Kližana i Lacka, tretí pridal Frederico Gil. Dvaja najskúsenejší portugalskí hráči do Bratislavy nepricestovali pre zranenie.

2. kolo play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára:
Slovensko - Portugalsko 2:1 po druhom dni
piatok:
Martin Kližan - Gastao Elias 3:6, 6:2, 7:6 (4), 6:2
Lukáš Lacko - Joao Sousa 4:6, 4:6, 3:6
sobota:
Filip Polášek, Michal Mertiňák - J. Sousa, Elias 7:5, 4:6, 7:6 (5), 6:3
nedeľa, 14.00 h:
Kližan - J. Sousa
Lacko - Elias
 

Vyberte región